“Türkiye’nin ganratilerini gördük”

Rum Başpiskopos Hrisostomos, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarını yorumladı.  Hrisostomos, ‘Türkiye’nin ve diğer garantör ülkelerin garantilerini gördük’dedi.

Rum Başpiskopos,  Türkiye’nin istila, Yunanistan’ın ise darbe yaptığını, Büyük Britanya’nın ise Kıbrıs’ı, ERMİS adlı helikopterin sözde Britanya vatandaşlarını almak için bölgede bulunmasından dolayı Girne açıklarını vurmaması için uyardığını hatırlatarak, böylesi garantörlüklerin istenmediğini vurguladı. Türkiye’nin, Yunan ve Türkler olmak üzere tüm Kıbrıs halkının atalarının topraklarında özgür ve mutlu yaşayacağı iyi bir çözüme katkı koymak isterse, kurnazlıkları ve yayılma politikasını bırakması gerektiğini savundu.

"4 özgürlükler konusu kabul edilemez"

Başpiskopos, 4 özgürlükler konusunda ise bu meselenin kabul edilemeyeceğini çünkü Kıbrıs’ın çok küçük olduğunu ve hemen kaybolacağını ifade etti. Herhangi bir Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’nin talebini kabul etmeyeceğine yönelik umudunu dile getirdi. Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve Cenevre’de yeni bir zirve olasılığı hakkındaki soruya cevap veren Hrisostomos, kendisinin çözüm görmediğini söyledi. Cenevre’ye sadece hazır olunduğunda ve anlaşma bulunduğu takdirde gidilmesi gerektiğini ve en fazla %5’lik konunun Cenevre’de anlaşmaya varılabileceğini kaydetti.