“Tek derdi seçimler”

Rum Meclisi tarafından onaylanan ve Güney Kıbrıs’taki okullarda kutlanacak anma günlerinin belirlenmesi yetkisini Rum Meclisi’nden alarak Eğitim Bakanı’na veren yasa tasarısını imzalamayarak Yüksek Mahkeme’ye göndermeyi seçen Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e başta AKEL olmak üzere birçok çevreden tepkiler geldi.

Politis gazetesi: “Başkan İsteseydi Seçenekleri Vardı – Siyasi Olarak Hukuki Karar aldı – Başkan Anında Çözüm Yerine En Yavaş Olanını Seçti – Andros Kiprianu Anastasiadis’e Patladı: Tek Derdi Seçimler” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Anastasiadis’in plebisit kararı olarak da anılan söz konusu yasayı onaylamamasına Güney Kıbrıs’ta başta AKEL olmak üzere sert tepkiler geldiğini yazdı.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in plebisit kararını imzalamayarak Yüksek Mahkeme’ye gönderme kararının iç cephede yeni krize yok açtığını ve özellikle AKEL’in Anastasiadis’e karşı açıkça söylemler vermeye başladığını belirtti.

“Siyasi bir karardı ancak hukuki baktı”

Habere göre, hukuki ve siyasi çevreden birçok yetkili, gazeteye, plebisit yasasının tamamen siyasi bir karar olduğunu ancak Anastasiadis’in konuya tamamen hukuki açıdan bakmayı tercih ettiğini belirtirken, Anastasiadis’in yasayı Yüksek Mahkeme’ye göndermesinin tek seçeneği olmadığının da altını çizdiler.

Gazete, Anastasiadis’in söz konusu yasayı, Başsavcılığın görüşüne rağmen imzalayabileceğini, bu durumda böyle bir kararın siyasi olarak düşünülüp onaylanan ilk yasa da olmayacağını aktardı.

Eski başsavcıdan örnekler...

Habere göre eski Rum Başsavcısı Alekos Markidis konuya ilişkin gazeteye yaptığı açıklamada, daha önce Yorgos Vasiliu’nun “resmi boşanma ve nikaha ilişkin” bir düzenlemeyi Yüksek Mahkeme’ye sormadan imzaladığını, anayasa düzenlemesinin sadece Vasiliu döneminde değil sonrasında iki ayrı olayda daha gerçekleştirildiğini, sonunda bu düzenlemelerin “İhtiyaç Hukuku’nun” uygulanması çerçevesinde, anayasanın temel unsurları dışındaki yasalara uygulanabileceği kanısının yerleştiğini belirtti.

Gazete, Dimitris Hristofyas’ın başkanlığı döneminde de meclisin onayladığı bir yasayı yüksek mahkemeye götürmek isteyen Hristofyas ile yasanın anayasaya aykırı olmadığı yönünde görüş veren Başsavcı arasında anlaşmazlık yaşandığını, Hristofyas’ın kendi düşüncesini kabul ettirmek için özel avukattan görüş aldığını vurguladı.

Haberde ayrıca, Anastasiadis’in yasa tasarısını, Anayasaya aykırı olduğu iddia edilen kısmının yeniden düzenlenmesi için neden meclise geri göndermeyerek çok daha uzun sürecek bir yolu seçtiği sorusu da gündeme getirilirken, Rum Meclisi’ne geri gitmesi ve yeniden oylanması için tanınan sürenin 15 gün olmasına karşın Yüksek Mahkeme’nin önünde, Mayıs 2016 seçimleri öncesinden gönderilmiş yasa tasarılarının dahi beklemede bulunduğu ifade edildi.

Kiprianu: İlgilendiği tek şey seçimler

Gazete bir diğer haberinde, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun dün çeşitli radyo ve TV programlarına yaptığı açıklamalarda “aldatılmış bir siyasetçinin acısı ve kızgınlığıyla konuştuğu” yorumunda bulundu. Habere göre Kiprianu, Anastasiadis’in yasayı yüksek mahkemeye göndereceğini Pazar günü basından öğrendiğini belirtirken kendisinin “Anastasiadis gibi hukukçu olmadığını”, bu yüzden Başsavcının haklı olması ihtimalini göz ardı etmediğini ifade etti