Sülo: Rakka’daki gibi Menbiç’te de IŞİD’le anlaşıldı

YPG'nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) Türkiye'ye kaçan eski sözcüsü TalalSülo, DSG'nin IŞİD militanlarıyla yaptığı Rakka'dan kaçışlarına izin veren anlaşmanın benzerinin Menbiç'te de yapıldığı iddiasını gündeme taşıdı.

'2000 militana kaçış izini verdiler'

DSG'nin Türkiye tarafından tehdit edildiğini öne sürdüğü Sülo'ya göre Rakka'dakine benzer şekilde Menbiç'te yapılan anlaşma kapsamında 2000 IŞİD militanına kentten çıkış izni verildi. Menbiç'in kontrolü, Ağustos 2016'da IŞİD'denDSG'ye geçmişti.

'200 dolara seyahat belgesi de sattılar'

İngiliz The Times gazetesine konuşan Sülo, DSG'nin IŞİD militanlarına belge sattığını iddia etti. "Menbiç'ten yaklaşık 2000 militan kaçtı. Onlar ayrılırken oradaydım. DSG komutanlarından belge alabildiler'' diyen eski sözcü, 'DSG'nin alt seviyedeki IŞİD militanlarına, kendi kontrolündeki topraklarda serbestçe seyahat edebilmeleri için 200 dolara seyahat belgesi sattığını, üst düzey IŞİD'lilerinse belgeler için çok daha fazla miktarlar ödediklerini' anlattı

'Amerikalıları utandırıyor'

Sülo'nun 'Türklerin gözünde yıldız bir görgü tanığı olduğunu, Kürtlerin onun baskı altında olduğunu iddia ettiğini, Amerikalıları ise utandırdığını' yazan The Times, ABD'nin eski DSG sözcüsünün açıklamalarını yalanlamaya çalıştığını aktardı. Sülo, daha önceki röportajlarında, 'YPG'nin, ABD'nin IŞİD'le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi BrettMcGurk'ün isteğiyle DSG olarak yapılandırılandırıldığını' dile getirmişti.