Roma’nın yaklaşık 80 kilometre kuzeybatısındaki Bolsena Gölü’nde araştırma yapan dalgıçlar, geçen ay kilden bir heykel keşfetti.
Yaklaşık 15 santimetre uzunluğundaki heykelin yapımı henüz tamamlanmamıştı.
İtalya Kültür Bakanlığı’na bağlı Arkeoloji, Güzel Sanatlar ve Peyzaj Müfettişliği’nden yapılan açıklamaya göre kadın görünümüne sahip heykel, eseri yapan kişinin parmak izlerini taşıyor.
Etrürya adlı tarihi bölgede bulunan küçük heykelde bir kumaş deseninin izinin görülmesi, bir noktada üstünde kıyafet olduğuna işaret ediyor.
Heykelin bulunduğu volkanik göl, Gran Carro adlı arkeolojik kazı alanını da barındırıyor. Bu alanın MÖ 10 ila 9. yüzyılda kurulan ve daha sonra sular altında kalan bir köy olduğu düşünülüyor.
Demir Çağı’na ait mezarlardan benzer heykeller çıkarıldığını söyleyen arkeologlar kil heykelin ritüel amaçlı kullanılmış olabileceğini tahmin ediyor.
Heykelin gömü alanında değil, insanların yaşadığı bir bölgede bulunması da evlerdeki ritüellerde kullanıldığına işaret ediyor.
Araştırmacılar köyün büyük olasılıkla, Roma’nın kuruluşundan önceki Etrüsk Uygarlığı’nın ilk dönemlerindeki Villanova Kültürü zamanında yapıldığını ifade ediyor.
1960’lardan beri pek çok eser çıkarılan bölge, Demir Çağı yaşantısına ışık tutuyor.
Arkeologlar yeni çıkarılan heykel hakkında “Bu olağanüstü bir keşif, türünün tek örneği” diyerek ekliyor:
Erken Demir Çağı’ndaki günlük yaşama dair unsurları gösteriyor ve Etrürya’nın güneyinde bununla ilgili çok az şey biliniyor.
Roma kayıtlarına göre bölgedeki Vulsini Yanardağı, MÖ 104’te halen aktifti. Bilim insanları antik köyün, sismik faaliyetler nedeniyle doğu kıyısının batması sonucu sular altında kaldığını düşünüyor.