Ses kısıklığına bitkisel çözümler

Ses kısıklığına ne iyi gelir: Ses kısıklığı için doğal çözümler

1 – Ses kısıklığını gidermek için ne yapmalı: Solunum egzersizleri:

Ağızdan yapılan solunum, boğaz tahrişi yapar ve ayrıca boğazın daha kurumasına neden olarak ses kısıklığını kötüleştirebilir. Bunu önlemek için, düzenli olarak burundan nefes uygulamak faydalı olur. Derin nefes egzersizleri için burundan nefes almak, sağlıklı bir alışkanlık olarak yavaş yavaş ağız yoluyla nefes almayı durdurmak açısından yardımcı olabilir. Burun ile derin nefes almak, hava yollarındaki tıkanmalardan kurtulmanın yanı sıra boğaz iç astarına nemlendirici olarak yardımcı olacaktır. Bu uygulama belirgin ses kısıklığını iyileştirmek için yardımcı olabilir.

2 – Ses kısıklığına iyi gelen bitkiler: Zerdeçal:

Zerdeçal, boğuk sesten kaynaklı boğaz sorununu tedavi eder. Zerdeçal, bu sorunun iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olan antiseptik özellikleri vardır. Ayrıca, zerdeçal içeriğinde boğazda viral ve bakteriyel enfeksiyonları ile mücadele için etkili olan antibakteriyel özelliklere sahiptir. Zerdeçal tedavisi için, sadece bir bardak süte biraz zerdeçal tozu eklenir ve gün içinde iki kez bu karışımı içmek gerekir.

3 – Ses kısıklığı için bitkisel ilaç: Soğan suyu:

Soğan suyu, birçok kişi tarafından ses kısıklığı ya da boğaz ağrısı için büyük bir yatıştırıcı olarak kullanılmaktadır. Soğan suyu tedavisi için, büyük bir soğan kesilir ve emmesi bakımından içerisinde yeterli su bulunan bir kap içinde bekletilir. Sonra şurup olana kadar kısık ateşte bu çözüm kaynatılır. Bu soğan şurubu süzülür ve 2 – 3 yemek kaşığı ılık bir bardak su içine konularak şurup olarak kullanılır.

4 – Ses kısıklığına iyi gelen yağlar:

Uçucu yağlar içerdiği antibakteriyel özellikler sayesinde ses kısıklığına neden olan virüs ve bakterileri önlemek için yardımcı olur. Ses kısıklığı belirtilerini rahatlatmak için uçucu yağlar ve su ile hazırlanan çözümden nefes yolu ile faydalanmak mümkündür. Bu tedavi için, kaynar su ile dolu bir tencereye papatya yağı ve lavanta yağından birkaç damla eklenir. Baş bölgesi bir havlu ile örtülü şekilde tencerenin üzerine eğilerek dumanı nefes yolu ile çekilir. Ses kısıklığı belirtileri ve boğaz sorununu ortadan kaldırmak için günde en az iki kez bu tedavi uygulanmalıdır. Bu çözüm yolu ses kısıklığı için en etkili ev ilaçlarından biridir.

5 – Ses kısıklığına hangi bitki çayı iyi gelir: Zencefil çay:

Düzenli olarak içilen zencefil çayı, mükemmel bir şekilde boğaz ağrısı ve ses kısıklığını hafifletmeye yardımcı olur.  Zencefil çay tedavisi için, taze zencefil kökünden tek parça soyulur ve ince küçük parçalar halinde doğranır. Bu parçalar, içerisinde su bulunan bir kapta haşlanır. Haşlanma süresi için yaklaşık yirmi dakika ve karışım sarı renkte olana kadar beklenir. Elde edilen bu çay bir süre soğumaya bırakılır ve lezzet artışı için biraz bal eklenebilir.

6 – Ses kısıklığı için bal:

Ses kısıklığı ve boğaz ağrısı ile başa çıkmak için bal da nispeten yararlıdır. Bu belirtiler için fesleğen yaprakları ya da limon suyu gibi diğer katkı maddeleri ile birlikte bal yutulabilir. Limon suyu seçilmesi durumunda bir dolu kaşık bala taze limon suyundan birkaç damla eklenir ve ses kısıklığı belirtilerini azaltmak için macun kıvamındaki bu karışımı yutmak gerekir. Ancak, fesleğen yapraklarından faydalanmak istenmesi durumunda ise, fesleğen yaprağı suyuna bir çay kaşığı bal eklenir ve macun kıvamında olan bu karışımı yutmak gerekir.

7 – Ses kısıklığına elma sirkesi:

Seyreltilmiş elma sirkesi, ses kısıklığının önemli nedenlerinden biri olan larenjit gibi bazı koşullar için etkili ve doğal bir tedavi yöntemidir. Ses kısıklığı tedavisinde uygulanacak elma sirkesinin hazırlanışı için, bir bardak su içine bir çay kaşığı elma sirkesi karıştırılması gerekir. Boğaz ağrısı ve boğuk sesi rahatlatmak için seyreltilmiş bu çözümün günde en az üç kez içilmesi gerekir. Rahatsızlık tamamen tedavi edilinceye kadar bu işlem birkaç gün boyunca uygulanmalıdır.

8 – Ses kısıklığı için evde ne yapılabilir: Acı biber ve karabiber:

Biber ses kısıklığı azaltmak ve bir ölçüde boğaz tahrişini yatıştırmaya yardımcı olabilir. Bu tedavi için, 1 çay kaşığı tereyağına ¼ çay kaşığı karabiber karıştırılır ve en azından boğaz tahrişini rahatlatmak için bu karışımı günde 3 kez yutmak gerekir. Alternatif olarak, sıcak bir bardak su içine 1/4 çay kaşığı acı biber ile birkaç damla limon suyu karıştırılır.

9 – Ses kısıklığına buhar:

Buhar uygulaması boğaz kuruluğu ve boğuk ses için mükemmel bir çözüm yoludur. Kuru kış havası, boğaz ağrısı ve ses kısıklığının daha kötüleşmesine neden olabilir. Bu neden ile buhar tedavisi, güne başlamak için uygun ve ideal bir yoldur. Buhar uygulaması gün boyu boğaz için ihtiyaç olan nemi verir. Bu yöntemi uygulamak için sıcak buhar banyosu gerekir.

10 – Limon suyu:

Limon suyu içeriğindeki asidik özellikler sayesinde, ses kısıklığı ve boğaz bölgesinde tahrişe neden mikroorganizmaları tedavi etmek için yardımcı olur. Bu neden ile kısık sesi iyileştirmek için limon çok yararlıdır. Tedavi için, limon parçaları emmek, bu doğal ilacı yönetmek açısından en iyi yollardan biri olabilir. Bununla birlikte limonun aşırı burukluğu uygulamayı zorlaştırabilir. Ses kısıklığı tedavisinde daha uygun olan başka bir yöntem ise limon tuzu çözeltisi ile gargara yapmaktır. Tuz, limon asitliğini artırmak için yardımcı olabilir. Bu durum boğazdaki ses kısıklığı tedavisinde etkinliği arttırmak için yardımcı olacaktır.