Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) hayat pahalılığı çalışmalarına hiçbir zaman müdahil olmadıklarını belirtti. Başbakan Yorgancıoğlu, güncel konuşmaların yapıldığı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda eleştiri ve sorulara cevap vermek amacıyla yaptığı konuşmada, DPÖ’nün hayat pahalılığı çalışmaları hakkında bilgi verdi. DPÖ’nün, tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra çıkan sonuçları hükümete açıkladığını ve kendilerinin de çıkan değerlere saygılı olduklarını kaydeden Yorgancıoğlu, yönlendirici olmadıklarını söyledi. Başbakan Yorgancıoğlu, “2011 yılında hayat pahalılığı ödemeyen bir partinin milletvekili çıkıp bizi burada eleştiriyor… Başbakana hesap sorarken, geçmişin de göz önünde bulundurulması gerekir” dedi. Yorgancıoğlu, döviz artışı konusunda da Merkez Bankası ve Bankalar Birliği ile görüşme yaptıklarını ancak doğrudan müdahalenin söz konusu olmadığını kaydetti. Başbakan Yorgancıoğlu, üniversitelerle döviz artışı konusunda toplantı yapacaklarını; ayrıca döviz artışının yansımalarını en aza indirmek için de çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Sağlığın önemli olduğunu ve bunun bilinciyle hareket ettiklerini ifade eden Yorgancıoğlu, yeni yapılanma çalışmalarıyla yeni imkanlar oluşacağını anlattı.
İçişleri Bakanlığına bağlı bir dairedeki personelin durumunun gündeme getirildiğini ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, Kamu Hizmet Komisyonu’nun da Personel Dairesi atamasına vekâlet vermediğini anımsattı ve “Biz de Kamu Hizmeti Komisyonu’nda böyle bir sıkıntı yaşıyoruz” dedi.
TÖRE
UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de “Ulusal Egemenlik” ile ilgili güncel konuşmasında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına değindi.
Töre, devleti korumak, devleti yaşatmak ve halkın egemenliğinin son derece önemli olduğunu belirterek, devlet yönetiminin ciddiye alınması gerektiğini dile getirdi.
Egemenliğin tartışılamayacak bir konu olduğunu söyleyen Töre, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın bu anlamdaki sözlerini hatırlattı.
Kıbrıs Türk halkının egemenliğini koruyacak bir anlaşma yapmanın önemine değinen Töre, aksi halde gelecekte büyük sıkıntılar yaşanacağını söyledi.
Akıncı’nın Türkiye’de en üst düzeyde bir törenle karşılandığını belirten Töre, bunun için Türkiye yetkililerine teşekkür etti. Töre, “Türkiye ve Türk ordusu bedenimizdeki candır” dedi.
HAMZAOĞULLARI
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, İskele ve Karpaz bölgesindeki sorunlara değindiği konuşmasında, ilçenin yatırım beklediğini,sorunların çözümlenmediğini söyledi.
Kaleburnu-Sipahi yolunun ihale edilmediğini belirten Hamzaoğulları, Mehmetçik bölgesindeki yolların asfaltlama çalışmalarının tamamlanmadığına işaret ederek, hükümeti uyardı. İskele-Karpaz yolunun iki gidiş, iki geliş olmasının yanlış olduğunu belirten Hamzaoğulları, bunun yerine tek gidiş geliş olacak bir yol yapılması gerektiğini ifade etti. Hamzaoğulları, otoban yapılmasından özellikle İskele bölgesi halkının olumsuz etkileneceğini kaydetti.
OĞUZ
UBP Milletvekili Dursun Oğuz, 2014 sonu doğrudan gelir desteği ödemelerinin henüz yapılmadığına işaret ederek, üreticilerin ödemeleri beklediğini belirtti. Geçen yıl Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) 120 bin ton arpa aldığını söyleyen Oğuz, arpanın fiyatının düştüğünü ve zarar edildiği kaydetti. Arpanın hasada girdiğini, dolayısıyla TÜK’ün arpayı satamadığını ve 20 bin tonun elde kaldığını söyleyen Oğuz, “Bunun hesabını kim verecek? Yapanın yanına kalmaması gerekiyor” diye sordu. Oğuz, tohumluk arpanın ürün kaybının ve zararının karşılanması gerektiğini belirtti.
SENNAROĞLU
Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da, hep aynı konuları gündeme getiren Oğuz’a daha önce birçok kez yanıt verdiğinden, Meclis ve kamuoyuna olan saygısından dolayı yeniden yanıt vermeyeceğini ifade etti.
ANGOLEMLİ
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Boğaztepe bölgesindeki sorunlara değinerek, hükümetin yapılan yolla ilgili denetim yapmadığını ve ÇED raporu olmadığını söyledi. Angolemli, yolun çevreye, doğaya ve insanlara olumsuz etkileri olduğunu savundu. Angolemli, öğretmenlerin bugün yine grev ve eylem yaptığını belirterek, “Göç Yasası”na ilişkin önerinin İdari Hukuk Sağlık Komitesi’nde görüştürülmediğini iddia etti. Komite başkanından inisiyatif alarak sözünü tutması ve öneriyi görüşmesi talebinde bulunan Angolemli, bunun yapılmaması halinde iç tüzük gereği öneriyi sunanlardan biri olarak konuyu genel kurula getireceğini söyledi. Angolemli, “Öneriye ilişkin raporun bir an evvel genel kurula gelmesi lazım” dedi. Hüseyin Angolemli, çalışma hayatında eşitsizlik yaratan “Göç Yasası”nın bir an önce değiştirilmesini isteyerek, bir gün ara ile işe girenlerin haksızlığa uğramasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Genel kurul, konuşmaların ardından bugünkü oturumu tamamladı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 11 Mayıs Pazartesi saat 10.00’da yeniden toplanacak.