DOLAR 32,5681 0.09%
EURO 34,8082 -0.1%
GBP 40,4728 -0.71%
ALTIN 2.495,010,44
BITCOIN 20775810,64%

Lefkoşa’nın Son 5 Yılı Ve Akıncı’nın Başarısı

ABONE OL
3 Haziran 2015 08:48
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Lefkoşa halkı çok çileler çekti son beş yılda. Yasemin kokulu Lefkoşayı bir ara çöp kokuları sardı. Belediye çalışanları isyan etti maaşları ve sosyal yatırımları yatırılmadığı için. Aylarca eylemler yaptı belediye emekçileri. Döktükleri alın terinin karşılığını aylarca alamadılar, evlerine götürecek ekmek paraları olmadığı için günlerce belediyenin önünde sabahladılar. 

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin mali sorunları olduğu bahane edildi o dönemlerde. Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğluları ise bazı eylemlerde eylemcilerin karşısına çıkarak “Herkesi işinin başına yoksa  kovarım” şeklinde tehditlerde de bulunmuştu bir kurumun başkanı değil de padişah gibi. Yaptığı her icraattan övgülerle bahseden bu zat, kendisine çalışanların maaşını soran gazetecilere de “Yazacak başka bir şey bulamadın mı? Yarın patronunun yanına gelecem. Patronunla konuşacam” diyerek gözünü korkutuyordu. Bunu merak edenler Youtube isimli internet sitesinden ses kayıtlarını dinleyebilir.

Peki Lefkoşa halkı ve LTB emekçileri neden bu kadar çileler çekti?. Aylarca çöpler neden toplanmadı, Lefkoşa halkı belediye hizmetlerinden, çalışanlar maaşlarından mahrum kaldı. Nedeni içinde yaşadığımız ülkede kurumları denetleyen ve yapanları cezalandıracak bir sistemin olmayışı. Başa gelen yetkililerin kurumları çıkar ve menfaat uğruna peşkeş çekmeleri. Emekçilerin alın terini göz önünde bulundurmadan cebe veya ceplere indirdikleri yüz milyonlarca TL’ler. Lefkoşa halkı ve belediye emekçileri de bu sistemin kurbanı oldu işte.

Ülkede bir ekmek veya bir tepsi baklava çaldığı için çocuk yaştaki bireylere soruşturma açan ve dava getiren polis teşkilatıyla savcılık, vurgunun, yolsuzluğun ve usulsüzlüğün Sayıştaylık raporlarıyla belgelenmiş olmasına rağmen hala harekete geçmedi. Savcılık ve Polis çocukların, kendi kendilerine zarar veren madde bağımlılarını toplum önünde iş yapıyor görünmek için kamu menfaati adıyla yargılatıp hapse göndermeye devam etsin.  Belediye dolandırılmış, koskoca Lefkoşa bundan mağdur olmuş, halkın vergileriyle elde edilmiş yüz milyonlarca TL cebe indirilmiş kimin umurunda.

                                                                                                ***

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da 1976 yılından 1990 yılları arasında 14 yıl boyunca Lefkoşa Türk Belediye Başkanlığı görevini yürüttü. Bu dönem hala LTB’nin altın çağları olarak nitelendiriliyor. O dönem Güney ile iş birliği içinde çalışan ve Lefkoşa için hayati önem taşıyan projelere imza attı.

26 Nisan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıktan birinci  olarak çıkarak Cumhurbaşkanlığı yarışını kazanan Akıncı, hızlı bir müzakere sürecine başladı. Türk ve Rum liderlerin ilk iki resmi müzakere görüşmesinin ardından yapılan GYÖ açılımları topluma çok ciddi umut pompalanmasına karşın, bugüne kadar hayata geçen tek somut adım sınır kapılarındaki vize uygulamasının kalkması oldu. Açıklanan GYÖ’lerin hayata geçmesinin dört gözle beklerken, seçim propaganda döneminde iç sorunlarla yakından ilgileneceği vaatleri biraz askıda kalmış gibi görünüyor.

Sayın Akıncı dün İstanbul üzerinden aktarmalı olarak New York’a BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüşmeye gitti. Buradan çıkacak sonucu da dört gözle beklemekteyiz. Bu kadar yoğun müzakere ve ziyaret sürecinin ardından alınan GYÖ kararlarının hayata geçmesi için çalışacağından ve yeni GYÖ’ler için projeler hazırlanacağından tablo karşısında kuşkum yok.

Ancak, iç sorunlarla da ilgilenme vaatleriyle ilgili de somut adımlar bekliyoruz ondan. New York ziyaretinin ardından şu anda ülkenin zangır zangır sallandığı yolsuzluklar konusunda gerekli girişimleri başlatması ve suçluların cezalandırılması için ön ayak olması gerekmektedir. Buradan sayın Akıncı şunu bilmelidir ki Yeni Bakış Gazetesi olarak icraatlarını yakından takip edeceğiz ve beğenmediğimiz adımları açıkça eleştireceğiz. Bu toplumun artık hiç bir olumsuzluğa tahammülü kalmamıştır çünkü.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam