Kudüs protestoları

ABD Başkanı Donald Trump'un, Tel Aviv'de yer alan ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacaklarını açıklaması ve Kudüs'ü İsrail Devleti'nin başkenti olarak tanıma kararı üzerine Türkiye'nin farklı şehirlerinde 'Kudüs protestosu' yapıldı.

Adıyaman'da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterip, ABD ve İsrail'i protesto etti. Öğle saatlerinde Demokrasi Parkı önünde toplanan Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, ellerinde Filistin bayrakları ve çeşitli dövizlerlenı, basın açıklamasıyla protesto etti.

Grup adına açıklama yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Ali Deniz, insanlık tarihinin en kanlı, en şedit dönemlerinin yaşandığı ifade ederek, şunları söyledi:

"Şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyet, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Bunu gören, tarihsel gerekçelerini bilen ve dünyanın bu devrine itiraz eden vicdan sahiplerinin sesi olarak bizler, ihtarda bulunmak üzere burada toplandık. Kudüs’ü işgal eden Siyonist İsrail’e, İsrail’e destek veren ABD’ye ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte tüm insanlığa dönük bu ihtarımızın nedeni de, hedefi de bellidir. Kudüs insanlığın ortak mirası ve 'Özgürlük Kudüs’ün hakkı' iradesini yansıtmak için buradayız." Yapılan açıklama ardından toplan grup dua ederek ayrıldı.

 

Tokat’ta STK'lardan Kudüs protestosu

Tokat’ta sivil toplum kuruluşları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını açıklamasını protesto etti.

Öğle namazının ardından Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan 25 sivil toplum kuruluşu üyesi yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde kalabalık, ellerinde 'Kudüs bizimdir, bizim kalacak', 'Mescid-i Aksa onurumuzdur' pankartları ile tekbir getirdi.

"Kudüs'e selam, direnişe devam", "Tokat’tan Kudüs'e direnişe bin selam" diye sloganlar attı.

Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklaması yapan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Koordinatörü Hasan Sarman, şöyle dedi:

''Her geçen gün İslam coğrafyası küresel sömürü düzenin kıskacında kan gölüne çevrilmektedir. Dün kendini muasır medeniyetler seviyesinde gören Avrupa, Bosna’da yaşanan soykırım hafızalarımızda tazeyken, Suriye’de her gün bir insanlık dramı yaşanırken, milyonlarca insan yerlerinden yurtlarından ayrılmak durumunda kalmıştır. Bir yandan gönül coğrafyamızda ölümler yağdırırken, bir yandan kutsallarımız çiğnenip, topraklarımıza el uzatılmaktadır. Hadsizliğin, saldırganlığın son noktası olarak siyonizmin bu devirdeki kullanışlı piyonu Trump’ın aracılığıyla ilk kıblemiz Kudüs’ümüzü işgalci İsraillilerin siyonist temelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretinde bulunmuşlardır. Kendilerini dünyanın efendisi, dünyanın diğer kalanını da kölesi olarak gören, kendisinden başkasına yaşam hakkı tanımayan bencil, saldırgan medeniyetin mensuplarını birazcık da olsa insanlığa davet ediyoruz.''

 

Sivas'ta AGD'den Kudüs protestosu

Sivas'ta Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Cumhuriyet Üniversitesi Öğrenci Derneği (CÜDER) ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etti.

Cumhuriyet Üniversitesi Kampusu içerisindeki Merkezi Kafeterya önünde ellerinde Filistin bayrakları taşıyan ve 'Filistin için ayağa kalk' pankartı ve 'Ey Trump sen hayırdır', 'Kudüs İslamındır', 'Kudüs coğrafi değil imani bir meseledir' yazılı dövizleri bulunan yaklaşık 50 kişilik grup, 'Siyonist İsrail hesap verecek', 'Siyonist İsrail Filistin'den defol' sloganları attı. Grup adına açıklama yapan CÜDER Başkanı Serdar Delice, ABD ve İsrail'in kanlı ortaklığı ve işgal planlarının devam ettiğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın siyonizmin yeni kuklası olduğunu belirten Delice, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacaklarına ve Amerikan Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıyacaklarına dair açıklamalarda bulunuyor. Kudüs'le ilgili böyle hadsiz ve hukuksuz bir tasarruf ABD'yi de İsrail'i de hiç ummadıkları bir neticeyle karşı karşıya bırakacaktır." dedi.

Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak nitelendirmenin ABD'nin bu coğrafyadaki tüm varlığı ve ilişkilerinin sorgulanacağı yeni bir süreci başlatacağını öne süren Delice şöyle konuştu: "Şimdi İslam ülkelerinden, İslam ülkelerinin hükümetlerinden içi boş kınamalar ya da lanet okumalar değil, sahici yaptırımlar bekliyoruz. Yapmamız gereken tüm İslam ülkeleri, mazlum halklar olarak birlikte hareket etmektir. Yapmamız gereken bu coğrafyanın Müslüman ya da gayrimüslim tüm unsurlarıyla adil bir birliktelik kurmaktır. Kudüs İslam'ındır, Müslümanlarındır ve ebediyen Müslümanların kalacaktır."  Konuşmanın ardından bir süre daha slogan atan ve tekbir getiren grup dağıldı.