“Her yaşta risk var”

Kanser hastalığı, ülkemizin boğuşmak zorunda kaldığı en önemli can yakıcı sorunlarından biri,  Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı'nın ortaya koyduğu veriler ise bu illetin  küçük, büyük tanımadığının en büyük göstergesi.

 

Vakıf tarafından hazırlanan verilere göre, son 17 yılda kanser hastalığına yakalanan 0-21 yaş arası çocuk sayısı 141. Verilere göre çocuk kanseri dağılımında ise Lefkoşa’da kanserle mücadele eden çocuk sayısı diğer bölgelere göre bir hayli yüksek.

 

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı Koordinatörü Övgü İnce, Kanser vakalarının günden güne arttığına vurgu yaparak, “Kanseri yaşamadan sorumluluk hissedebilmek erdemdir. Bu gün maalesef kanser birçok eve girmiştir. Unutulmamalıdır ki çocukluk çağı kanserinin hem anne babayı, hem çocuğu, hem de kardeşi yıpratan ve maddi, manevi zorluklarla dolu bir dönemdir” diyerek, vatandaşa yardım çağrısında bulundu.

 

Eniz ORAKCIOĞLU

 

 

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı tarafından hazırlanan güncel verilere göre, son 17 yılda kanser hastalığına yakalanan 0-21 yaş arası çocuk sayısı 141 olarak belirlendi.  Bu güne kadar 141 kanser vakasından 26’sı ise kanserle mücadeleye yenik düştüğü yine verilerle ortaya konmakta. Yine verilere göre çocuk kanseri dağılımına bakıldığında ise Lefkoşa’daki çocuk kanseri ile mücadele edenlerin sayısının diğer bölgelere göre bir hayli yüksek olduğu gözler önüne seriliyor.  Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı Koordinatörü Övgü İnce, Yeni Bakışa Konuşarak, bağışların öneminden bahsetti. Fitre dönemine gelindiğinin altını çizen İnce, “Bilindiği gibi fitreler birçok vakıf ve dernek için çok önemli bir katkıdır. Aynı şekilde biz Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı içinde fitre bağışlarının çok önemi vardır. Bugün 73 üye çocuğumuz bulunmakta ve bu üye çocuklarımıza elimizden geldiğince maddi ve manevi yardımlarda bulunmak için yılmadan çalışıyoruz. Artan çocuk sayımızla birlikle gelirlerimizi de artırmak zorundayız ki bu noktada fitre de bizim için önemli gelirlerden bir tanesidir” dedi.

 

 

Lefkoşa çocuk kanserinde ilk sırada

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı tarafından hazırlanan verilere göre çocuk kanser dağılımına  göre Lefkoşa’da çocuk kanseri ile mücadele edenlerin sayısının diğer bölgelere göre bir hayli yüksek olduğu ortaya çıkmakta. Lefkoşa’yı Girne ve Mağusa takip ederken en düşük çocuk kanser sayısı İskele’dedir.

 

Ülkemizde bölgelere göre çocuk kanseri dağılımı;

Lefkoşa: 63

Girne: 27

Mağusa: 27

Güzelyurt: 16

İskele: 8

 

 

“51 hastaya umut olduk”

2001 yılından bugüne kadar 51 donörleri olduğunu belirten İnce; “2000 yılında Kemal Saraçoğlu ve Andreas Vassilliou için iki toplumlu ve çok büyük bir kampanya gerçekleştirilmişti ve bu iki çocuk için ilik aranmaktaydı. Daha sonra 2001 yılında Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakıf kuruldu ve Karaiskakio Vakfı ile işbirliği yaparak donör çalışmalarını sürdürmüştür. Kuzey Kıbrıs’taki donör kaydını tutan ise o günden bugüne kadar Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfıdır. Biz kayıtları alarak Güney Kıbrıs’taki Karaiskakio Vakfına göndeririz, oradan bu kayıtlar Kıbrıs İlik Bankasına kaydolur ve kişi 60 yaşına kadar kayıtta tutulur. Bunun yanında ülkemizdeki 51 tane donör, 27 değişik ülkedeki hastaya umut olmuştur” dedi.

 

“Kayıt olmak için teknik değişti”

Donör olmak için kayıt yaptıran kişilerden eskiden kan yolu ile örnek alındığını belirten İnce, “Artık teknik değişmiş olup yanak içinden alınan tükürük örneği ile kayıt yapılmaktadır. Bu noktada da aklı karışan ve daha önce kan örneği ile kayıt yaptıran vatandaşlarımız o kayıtların geçerli olup olmadığını sormaktadır. Evet, eski kayıtlar durmakta, sadece yeni kayıt yaptıranlar için teknikte bir değişiklik sözkonusudur. Buna bağlı olarak bir kişiye umut olmak isteyen, yani Donör olmak için kayıt yaptırmak isteyenler Kemal Saraçoğlu Vakfına uğrayarak kayıt yaptırabilirler. Sadece kayıt olabilmek için birkaç kriter mevcuttur. Bunlar; daha önce bu amaç için örnek vermemiş olmak, sağlıklı bir birey olmak, 18-45 yaş arası olmak ve KKTC kimlik kartına sahip olmaktır” şeklinde konuştu.

 

“Kampanyalar düzenliyoruz”

Verilen örneklerin tüm dünyada hastalara ilik nakli anlamında umut olabileceğini vurgulayan İnce, “Bu kayıtların sadece Kıbrıs veya Türkiye sınırlaması yoktur. Vakıf olarak bu konuda boş durmayarak hem halkımızı bilgilendirmek, hem de yeni kayıtlar yapmak adına Köy ve Bölgelerimizde kampanyalar düzenlemekteyiz. Örneğin geçen hafta Girne’de kampanyamız vardı, gelecek hafta da Doğu Akdeniz üniversitesinde bir kampanyamız olacaktır” diye konuştu.

 

“Bağışlar vakıf için büyük önem taşır”

Vakfa yapılan bağışlardan bahseden İnce, “Fitre dönemine geldik. Bilindiği gibi fitreler birçok vakıf ve dernek için çok önemli bir katkıdır. Aynı şekilde biz Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı içinde fitre bağışlarının çok önemi vardır. Bugün 73 üye çocuğumuz bulunmakta ve bu üye çocuklarımıza elimizden geldiğince maddi ve manevi yardımlarda bulunmak için yılmadan çalışıyoruz. Artan çocuk sayımızla birlikle gelirlerimizi de artırmak zorundayız ki bu noktada fitre de bizim için önemli gelirlerden bir tanesidir. Bağışta bulunmak isteyenler veya fitrelerini vakfa bağışlamak isteyenler vakfı arayarak, vakfa gelerek veya SMS yolu ile ‘KSV’ yazıp 4110’a SMS göndererek 20 TL fitre bağışında buluna bilirler. Yine Banka hesap numaralarımızdan bağış yapılabilmekte ve Diğer bir bağış ise www.kemalsaracoglu.org/onlinebagis adresinden online bağış yapılabilmektedir” dedi.

 

“Üyelerimize maddi manevi destekde bulunuyoruz”

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı Koordinatörü Övgü İnce, Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı’nın 0-21 yaş kansere yakalanan çocuklara maddi ve manevi destek veren bir vakıf olduğunu belirtti.

Vakfın icraatlarından da bahseden İnce, sözlerine şu şekilde devam etti; “Üye çocuklar ve aileleri için kanserle mücadele dönemlerinde psikolog yardımında bulunuyor ve psikoloğun ücretini vakfın karşılıyor. Diğer taraftan üyelerimize Sevk yardımında bulunuyoruz. Türkiye’de tedavi görerek Kıbrıs’a geri dönen, doktor muayenesi ve kontrolleri için tekrar Türkiye’ye gitmek zorunda kalan üyelerimize her gidişlerinde 1000 TL sevk ücreti vermekteyiz. Bunların yanında devlet hastanelerinde yapılamayan tedavi, tahlil ve ilaç masraflarını karşılama ve ailelere maddi destek sağlama da üye çocuklarımıza yaptığımız yardımlar içerisindedir.  Diğer bir yardımımız Okul ortamında eğitim alamayan çocuklarımıza, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile evde veya hastanede eğitim verilmesi, üniversiteye giden çocuklarımıza her ay 600 TL eğitim bursu ve ilkokul ve ortaokul çağlarında dershaneye giden çocuklarımıza da her ay 400 TL kadar dershane ücretleri ödenmektedir. Vakfımız üye çocuklar ve ailelerini sosyal ve psikolojik açıdan desteklemek amacıyla piknik, yılbaşı partisi, tatil, yaşam atölyesi gibi organizasyonlar yapmaktadır.”

 

 

Martı Dergisi

Her yıl bağışçıları ve üyeleri hem harcamalar, hem etkinlikler, hem de sağlık bilgileri anlamında bilgilendirmek için Martı Dergisini çıkardıklarını söyleyen İnce, “Bu derginin amacı hem Vakfımıza yapılan yardımların nasıl, nerelerde kullanıldığını bağışçılarımız ile paylaşmak, hem de bir yıl boyunca vakıf için yapılmış organizasyonlara yer verebilmektir” şeklinde konuştu.

 

“Modern Çocuk Onkoloji ve Hematoloji Servisi oluşturduk”

İnce, sözlerine şu şekilde devam etti; “Geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu öncülüğünde Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Onkoloji Merkezi’ nin 4’üncü katı Çocuk Onkoloji ve Hematoloji Servisine verilmiştir. Kemal Saraçoğlu Vakfı olarak bizler, 4’üncü katı çocukların ve ailelerinin kendilerini evinde gibi hissedecekleri bir ortam yapmayı hedeflemiştik. Bunu da başardığımızı düşünüyorum ki Serviste eğitim odası, oyun odası, psikolog odası gibi odalarla servisi modern ve güzel bir onkoloji servisine dönüştürdük. Bunları yaparken de sadece bu merkez için 73 bin TL civarında bir harcama yaptık. Bu miktarın yanında birçok şey de sponsorlar tarafından yapılarak merkezimiz oluşturulmuştur. Servisle ilgili diğer bir nokta ise modern bir şekilde ailelerimizi ve çocuklarımızı evlerinde hissettirebilmek için birde mutfak yaptık. Genel anlamda bakıldığında modern bir şekilde dizayn edilen 4’üncü kat Çocuk Onkoloji ve Hematoloji Servisi psikoloğu, doktorları ve hemşireleri ile birde haftada 3 gün gelen öğretmenlerimizle görev vermektedir.”

 

“Gelir amaçlı satışlarımız var”

Vakıfa gelir kazandırmak adına bardak ve bez çanta satışları yaptıklarını da söyleyen İnce, “Geçen yıl gelir sağlamak adına sadece bez çanta satmaktaydık bu yıl çeşitleri çoğaltarak üzerinde değişik yazılar ve resimler bulunan bardaklarıda gelir amaçlı satışlarımızın içerisine kattık. Bardaklarımız çok beğenildi ve bağışçılarımız bu bardaklardan hediye alarak yeni yılda ve sevgililer gününde sevdiklerine hediye etti. Bunun yanında ürünlerimizi çoğaltmak için yeni ürünler arayışındayız” diye konuştu.

 

“Kanseri yaşamadan sorumluluk hissedebilmek erdemdir”

Kanseri yaşamadan sorumluluk hissedebilmenin erdem olduğunu vurgulayan İnce, “Bu gün malesef kanser birçok eve girmiştir. Bu sebeple tüm halkımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bunun yanında unutulmamalıdır ki, kanser hastalığı hem uzun ve meşakatli  hem de anne babayı, çocuğu ve de kardeşi yıpratan bir dönemi içermektedir. Buradan sizin aracılığınızla halkımıza çağrı yapıyor ve 73 üye çocuğumuza maddi manevi katkı koymak isteyenlerin bizlere ulaşmasını diliyoruz.