Hayvancı umutsuz çiftçi huzursuz

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, üreticinin malzemesini alıp tarlalarını ekemez, hayvancının hayvanlarına yem alamaz durumda olduğuna dikkat çeki

 

Naimoğulları, “15 milyon TL akaryakıt desteği ödemesini hala alamayan bütün üreticiler, akaryakıt istasyonlarına borçlu durumdadır şu an. 2017’de bizi daha zor günler bekliyor” dedi

 

KKTC Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan da KKTC çiftçisinin kendi imkanları ile ayakta durmaya çalıştığını dile getirerek, girdi maliyetleri yüzünden beli bükülen borç batağına giren üreticinin, piyasaya karşı yalancı ve dolandırıcı konumuna düştüğünü vurguladı

 

Özlem ÇİMENDAL

Ülkedeki tarım ve hayvancılığın günden güne bitirildiğini savunan hayvancı ve çiftçi temsilcileri, hükümetin yaptığı yanlış icraatların bedelini çiftçi ve hayvancının sırtına yükleyerek ödettirdiğini, verdiği destek sözlerini de yerine getirmediğini savundu.  

 

Naimoğulları: 2017 hayvancılar için çok zorlu geçecek

Hükümetin hayvancı ve üreticiyi gününde ödeyeceği açıklamasını yapmasına rağmen, ödemelerin geç ve eksik ödendiği ve 2017 bütçesinde de daralmaya gidildiğini dile getiren Naimoğulları, “Tarım Bakanlığı da Maliye Bakanlığı da gününde ödeme yapılacağı sözünü vermelerine rağmen sözlerinde durmadılar. Hiçbir şey değişmediği gibi, 2017 yılı hayvancılar için çok zorlu geçecek” dedi.

 

“Mayıs itibarıyla hükümet ödeme yapamaz durumda”

Mayıs ayı itibarıyla hükümetin hayvancıya yapacağı ödemeleri yapamaz duruma geldiğinin de altını çizen Naimoğulları, “Mart ayında vermiş oldukları sözü yerine getirmedikleri gibi, süt ödemeleri de düzenli yapılmadı. Mayıs ayına girmiş olmamıza rağmen, 11,5 milyon küçükbaş, büyük baş hayvancıya 4,5 milyon ve 15 milyon TL akaryakıt desteği ile ödemelerin düzenli olacağı sözü yerine getirilmemiştir” şeklinde konuştu.

 

“Hükümet miadını doldurdu”

Hükümetin hala daha 2016 yılından kalan ödemeleri temizleme gayretinde olduğunu dile getiren Naimoğulları, “2017 yılı için ise hala Mart ayında kalan ödemelerin de yarısını ödemek için uğraş veriyorlar. Hayvancıya yapılmak istenen yarım yamalak ödemeleri almayacağımız gibi, uyum içinde çalıştıklarını iddia eden hükümetin de artık miadını doldurduğu düşüncesindeyiz” ifadelerini kullandı.

 

“11,5 milyon süt bedeli hala ödenmedi”

Hayvancı ve üretici için Mayıs ayındaki tablonun çok vahim olacağını ifade eden Naimoğulları, “Mayısın 5’inde ödenmesi gereken 11,5 milyon süt bedeli, bugün ayın 12’si olmasına rağmen hala ödenmedi ve ne zaman ödeneceği de belli değil” dedi.

 

“Üretici tarla ekemez duruma geldi”

Üreticinin malzemesini alıp tarlalarını ekemez, hayvancının hayvanlarına yem alamaz durumda olduğuna dikkat çeken Naimoğulları, “15 milyon TL akaryakıt desteği ödemesini hala alamayan bütün üreticiler, akaryakıt istasyonlarına borçlu durumdadır şu an. Bizi daha zor günler bekliyor” ifadelerini kullandı.

 

“Önümüzdeki günlerde arpaya zam yapılacak, 75 kuruşa çıkacak”

Üreticinin bugün itibarıyla torbası 60 TL’den yem aldığını ancak önümüzdeki günlerde yemlerden birçok gidere zam geleceğinin bilindiğinin de altını çizen Naimoğulları, “Bir hafta sonra arpaya zam gelecek. Çiftçi arpasını biçiyor ama karşılığını alamıyor. Şu anda arpanın kilosu 65 kuruştur, önümüzdeki günlerde mecburen buna zam yapılacak ve 75 kuruşa çıkacak. Yem fiyatları fırlayacak, yine hayvancıyı zor günler bekleyecek” ifadelerini kullandı.

 

“Bakanlıklara siyah çelenk koyacağız”

Hükümetin üreticiye yapacağını açıkladığı rakamı kabul etmediklerini vurgulayan Naimoğulları, pazartesinden itibaren, bakanlıkların kapılarına siyah çelenk koymaya başlayacaklarını ileriki günlerde de sert eylemlerin startını vereceklerine işaret etti.

 

 

Hükümetin koyun başına 85 TL olan desteğin 20 TL’sinin, 180 TL inek başına olan desteğin 90 TL’sinin, 15 milyon olan akaryakıt desteğinin ise 9 milyonunun ödeneceği açıklamalarının kabul edilemez olduğunu ve şov yapmaktan öteye geçmediğini ifade eden Naimoğulları, “Çıkıp şov yapıyorlar. Ödemelerin yapılacağı sözü veriliyor ancak tutulmuyor. Üreticiye verilen değer işte bu tutumla gözler önüne serilmektedir” dedi.

 

Mahmut Doğan: Çiftçiyi borç batağına sapladılar  

KKTC Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan ise KKTC çiftçisinin kendi imkanları ile ayakta durmaya çalıştığını dile getirerek, girdi maliyetleri yüzünden beli bükülen borç batağına giren üreticinin, piyasaya karşı yalancı ve dolandırıcı konumuna düştüğünü vurguladı.

 

“Çiftçiyi dinleyen bir merci bile yok”

Çiftçi ve üreticinin yalnız başına, öksüz bırakıldığının altını çizen Doğan, “Çiftçinin bir danışmanı yok, yardım alacağı bizi dinleyen bir merci yok kısacası hiçbir şeyi yok” dedi.

 

“2 yıldır ödeme bekliyoruz”

2 yıldır beklenen ödemelerin yanı sıra doğrudan gelir desteğinin de ödenmediğini anlatan Doğan, “Üretici artık bu desteklere müracaat etmeyi çoktan bıraktı. Umutları kalmadı” ifadelerini kullandı.

 

“Girdi maliyetleri felaket boyutlara ulaştı”

Üreticinin girdi maliyetlerinin de felaket boyutlara ulaştığını söyleyen Doğan, üretim için gerekli olan malzemeleri satmakla yükümlü olan bayilerin satışları fahiş fiyatlara yaptıklarını dile getirdi. Doğan, “Gübresiydi, ilacıydı, tohumuydu derken girdilerimiz arşa değdi. Bunları sübvansiye edeceğimiz ya da toplu olarak bir yerden alacağımız bir kaynak yok. Yalnız bırakıldık. Bireysel mücadelemizin de sonuna geldik” şeklinde konuştu.   

 

“Tarlaları deniz suyuyla suluyoruz”

Üretim için olmazsa olmazların başında gelen su sorununun ise gün geçtikçe içinden çıkılmaz bir hal aldığına da değinen Doğan, deniz suyu ile üretim yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Tuzlu suyun toprağı da tuzlandırarak, bitki ve ağaçların kurumasına da neden olduğunun altını çizen Doğan, çiftçinin yok olmaya terk edildiğini savundu.