Gaz ve şişkinlik nasıl geçer

Bazı şişkinlik ve gazlar tedavi yöntemleriyle ortadan kaldırılabilir. Uzun ya da kısa vadeli rahatsızlıklar verebilir. Ancak uzun vadeli semptomların mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına danışılması gerekmektedir.

Gaz ve şişkinliğin nedenleri

Gazlı içecekler: gaz veya şişkinliğine neden olan en belirgin ve oldukça tutarlı bir etken olan gazlı içecekler hazımsızlığa yol açar. Örneğin cola, gazoz, fanta vb gibi gazlı içecekler çok fazla şeker ve kafein de içermektedir. Bunların yerine doğal olan çilek, limon veya nane ile suyunuzu tatlandırarak lezzetli bir içecek yapabilirsiniz. Böylelikle gaz ve şişkinlik gibi rahatsızlıklarınızdan kurtulabilirsiniz.
Çok fazla sodyum: Sodyum elektrolitler, yüksek kan basıncını tetikleyerek çok ciddi sorunlara yol açabilir, sofra tuzu olarak sınıflandırılan mineraller de bu gruba girer. Gaz ya da şişkinlik genellikle ağır diyetlerde kullanılan çok fazla sodyum içeren diyetlerde ortaya çıkabilir, bu etkiyi azaltmak için deniz tuzu gibi yüksek kaliteli tuzlar kullanabiliriz. Ayrıca yemeklerinize az miktarda tuz kullanarak baharatlı da yapabilirsiniz. Böylelikle değişik tatlar da denemiş olursunuz.
Yemek ile çok fazla su veya sıvı tüketmek: su tüketimi bir yönden hayati bir etki taşırken diğer yönden yemeklerle birlikte çok fazla tüketildiği zaman şişkinliğe neden olarak hazımsızlık gibi rahatsız edici durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle yemeklerden önce ya da sonra su tüketmek sindirim zorluklarını önlemek için ideal olacaktır.
Yanlış gıdaların birleşiminden kaynaklanan rahatsızlıklar: Birçok kişi için, gaz ve şişkinlik uygunsuz gıdaların birleşmesiyle ortaya çıkabilir. Proteinlerin sindirimi karbonhidrat tüketimine kıyasla daha uzun sürer. Örneğin biftek gibi gıdaların sindirimi zor olur, dolayısıyla şişkinlik ve gaz problemleri ortaya çıkabilir ve ayrıca yemeğin üzerine yenen şeftali gibi meyveler mide de reflü, mide ekşimesi gibi sorunlara yol açabilir.
Gece çok geç saatte yemek tüketmek; gece geç saatlerde yeme tüketmek uykunuzun kaçmasına, baş ağrısına ve bunların yanı sıra, gaz ve şişkinliğe neden olarak sabah yorgun hissetmenizi sebep olur. Çünkü geç saatlerde yediğiniz yemeği hareket halinde olmayacağınız için sindiremezsiniz. Bu da karaciğerinizin yorulmasına da neden olacaktır.

Batmış zencefil çayı: Zencefil genellikle mide bulantısını azaltmak için kullanılan bir bitkisel çaydır. Zencefil kökü mide-bağırsak sorunlarının giderilmesinde ve forma sokucu etkiye sahiptir. Zencefil genellikle bağırsaklardaki iltihaplardan kurtulmak için de kullanılan bitkisel bir çözümdür. Yemeklerden sonra bir fincan zencefil çayı tüketmek hazımsızlığınızı gidermek için etki bir yöntemdir.

Sulandırılmış elma sirkesi: Elma sirkesi elma ile yapılan ve kehribar renklerden oluşan sirke türüdür. Elma sirkesi genellikle salata soslarında bir terkip maddesi olarak kullanılır, aynı zamanda şişkinlik ve gaz azaltmak için kullanılmaktadır.