DOLAR 32,4188 0.19%
EURO 35,3994 0.2%
GBP 41,6097 0.78%
ALTIN 2.324,530,22
BITCOIN 22972922,26%

Frekanslar Uyuşuyor

ABONE OL
5 Mayıs 2015 09:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı EspenBarthEide’yi kabul etti. Cumhurbaşkanlığı’nda saat 17:30’da başlayan görüşmede, Müzakereci Özdil Nami ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı EspenBarthEide, müzakerelerin yeniden başlayacağının netleştiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada, görüşme sürecinin yeniden başlayacağına işaret ederek, Eide ile bu süreci nasıl ileri götürebileceklerini ele aldıklarını belirtti.Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Görüşme süreci yeniden başlıyor, o çerçevede Eide ile süreci ileriye nasıl taşıyabileceğimizin ilk temasını gerçekleştirmiş olduk” dedi.

11 Mayıs’tan sonra normal süreç başlayacak

Rum Yönetimi Başkanı NikosAnastasiadis ile 11 Mayıs’ta akşam yemeğinde bir araya geleceklerini anımsatan Akıncı, “Orada da görüşmeyi yaptıktan sonra normal süreç başlayacak” diye konuştu.

Kıbrıs sorununun çözümü için ortada önemli bir fırsatın bulunduğunu, 10 yıl önce kaçırılan fırsatın yeniden doğduğunu kaydeden Akıncı, kendisinin Cumhurbaşkanı seçilmesiyle olumlu bir havanın oluştuğunu da gözlemlediğini söyledi. Her iki tarafın ortaya irade ve kararlılık koyması gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, “1968’den beri süren bir süreci olumlu bir çerçevede sonlandırmanın zamanı geldi” dedi.

Geçmişte Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların çok acı çektiğini, yeni kuşakların ise adanın nimetlerini paylaşmasını görmek istediğini kaydeden Akıncı, “Bunu bir temenniden öteye çıkaralım, ete kemiğe büründürelim, bunu bir çözümle taçlandıralım, bu hedef yönünde çalışacağım. İnanıyorum ki Anastasiadis de aynı kararlılığı gösterir” diye konuştu.

Ankara ziyareti

Ankara ziyaretinin 11 Mayıs’ta başlayan hafta içerisinde gerçekleşebileceği açıklamasına da değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, Dışişleri Bakanı ve Müzakereci Özdil Nami’nin programını değiştirmesiyle birlikte, Ankara’ya ziyaretini 6 Mayıs Çarşamba günübirlik yapacağını belirtti. Akıncı, yeni süreçte yürütülecek çalışmalar anlamında Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle görüşmenin yararlı olacağını söyledi.

“Eide ile 8 Mayıs’ta yeniden görüşeceğim”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Eide ile 8 Mayıs’ta yeniden görüşeceğini de ifade etti.

“Anastasiadis çözümün gerekli olduğunu görmeli”

 

Rum Yönetimi Başkanı NikosAnastasiadis’in de çözüme ihtiyaç olduğu vizyonunu paylaştığını ümit ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, sorunun çözülememesi halinde gelecek nesillerin sorunu çözmesinin daha da güçleşeceğini belirtti.

Maraş, Gazimağusa Limanı ve Ercan

Kapalı Maraş’ın, Gazimağusa Limanı’nın uluslararası ticarete ve Ercan Havalimanı’nın uluslararası uçuşlara açılması konusuyla ilgili olarak Akıncı, Eide ile görüşmede bu konunun tartışılmadığını ancak Kıbrıs Türk halkı ile paylaştığı vizyonunun halen arkasında olduğunu söyledi. Tüm uğraşlarını güven arttırıcı önlemlere adayıp kapsamlı çözümü geride bırakacak bir uğraş içerisine girmeyeceklerini kaydeden Akıncı, “Tüm Güven Arttırıcı Önlemler, bu da dahil, kapsamlı bir çözüm yönünde tetikleyici bir element gibi görülmeli. Liderlerin her şeyden önce bir araya gelip tüm konuları görüşmesi gerekir. Her şeyden önce ayni vizyonu paylaşıp paylaşmadıklarının görülmesi lazım” dedi. Lefkoşa Türk Belediye Başkanlığı döneminde Lefkoşa Rum Belediyesi ile yaptığı ortak çalışmalara işaret eden Akıncı, “Temel başlangıç noktası ortak ihtiyaçlardır. Bu noktadan başlayabiliriz. Ayni prensip Kıbrıs sorunu için de geçerlidir. Ortak ihtiyaçları her iki taraf da hissetmeli” diye konuştu.

“Çok kolay değişemem”

Kıbrıslı Rum bir gazetecinin “Cumhurbaşkanı seçilmeden önceki Akıncı, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ayni Akıncı olacak mı?” sorusuna Cumhurbaşkanı Akıncı, “Karakterimle ilgili bir şey de, çok kolay değişemememdir” dedi.

 

Eide: Son 10 yılın en iyi fırsatı

 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı EspenBarthEide de görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada, “Karşımızda (çözüm için) son on yıl içerisinde en iyi fırsat bulunuyor” dedi.

Yeniden başlayacak olan sürecin bir çözümle sonuçlanacağı yönünde olumlu bir havanın bulunduğunu kaydeden Eide, Akıncı ile görüşmelerinin çok yapıcı geçtiğini kaydetti.

“Tarih 11 Mayıs’ta açıklanabilir”

Bugün sabah Rum Yönetimi Başkanı NikosAnastasiadis ile görüşeceğini ve bu görüşmede sürecin nasıl ileriye götürülebileceğini ele alacaklarını ifade eden Eide, Akıncı ile Anastaisadis arasında 11 Mayıs’ta yer alacak olan yemekte sürecin ne yön alacağını da açıklayacaklarını ifade etti.

Eide, “Sürecin (yeniden) başlayacağı çok net, çok yapıcı bir ortamda da başlayacağını düşünüyorum” dedi.  “Müzakerelerin başlayacağı tarihin 11 Mayıs’ta açıklanacağını söyleyebilir miyiz?” sorusuna karşılık Eide, bunun iki liderin kararı olacağını, konunun yemeğe kadar olan zamanda da görüşüleceğini, tarihin de iki liderin bir araya geldiğinde açıklanacağını söyledi.

“Türkiye çözümün çıkarına olduğunu gördü”

Yeni prosedürün de görüşmede ele alındığını ifade eden Eide, Anastasiadis ile yapacağı görüşmenin ardından bu konunun netlik kazanacağını söyledi. Yeni başlayacak süreçte yakın bir çalışma içerisine girmeye hazır olan iki lider bulunduğunu belirten Eide, liderlerin ne kadar sıklıkta görüşeceği konusunda ancak Anastasiadis ile görüşmesinden sonra yorum yapabileceğini ifade etti.

Yeni başlayacak sürecin Türkiye tarafından da değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğunu, sorunun çözümünün Türkiye’nin de çıkarına olduğunu Ankara’nın gördüğünü kaydeden Eide, “BM’nin Avrupa Birliği üyesi olmayan Türkiye ile oluşacak federal Kıbrıs arasında ayrıcalıklı bir ilişki düşünüp düşünmediği” sorusuna ise, BM’nin süreci her yönü ile değerlendirdiğini kaydetti, konunun sadece BM’yi ilgilendiren bir konu olmadığını, düşüncelerini ilgili taraflarla da görüşeceklerini kaydetti

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam