DOLAR 36,1119 0.02%
EURO 37,7555 0.51%
GBP 45,2544 0.65%
ALTIN 3.386,830,59
BITCOIN 3458561-0,40%
Erkek olursa “Yahya”, kız olursa “Sati”

Erkek olursa “Yahya”, kız olursa “Sati”

Samsun'un iki kırsal mahallesinde ilginç bir isim geleneği yaşatılıyor. Mahallelerdeki erkeklerin çoğunlukla "Yahya", kadınların ise "Sati" ismini taşıyor.

ABONE OL
16 Aralık 2024 10:52
Erkek olursa “Yahya”, kız olursa “Sati”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Samsun’da iki mahallede aynı isim koyma geleneği yıllardır sürdürülüyor. Karışıklık olmaması adına mahallelerde herkesin bir de lakabı var.

Erkek Yahya, kız Sati

Havza ilçesine bağlı Mısmılağaç ve Üniversite Mahallelerinde oturan insanların çoğunluğu aynı isimleri taşıyor. Bunun nedeni ise bölgeye özgü bir gelenek. Doğan çocuklara erkek olursa Yahya, kız olursa Sati ismi veriliyor. Mahallede insanlar Yahya ve Sati isimlerindeki kişileri lakapları ile ayırıyor. Mahalliler birbirlerine ‘Yağcı’, ‘Keleş’, ‘Kara’, ‘Yumuşak’ gibi lakaplarla sesleniyor.

“Çocuğumuzun ismini erkek olursa Yahya, kız olursa Sati koyuyoruz”

Üniversite Mahallesi Muhtarı Sultan Süleyman Aydın, “Mahallemizde evliya kabrimiz var. Şehit Yahya Dede Türbesi. Benim de 3 sene çocuğum olmadı. Oraya gidip dua ettik. Sonra çocuğumuz oldu. Ben de oğluma Yahya ismini koydum. Mahallemizde böyle bir gelenek var. Erkeklerimizin yüzde 90’ı Yahya, kızlarımızın ise Sati’dir” diye konuştu.

Diğer vatandaşlar ise babasının, dedesinin, akrabaları dahil birçok kişinin ismi Yahya olduğunu, mahallede kişilerin lakaplarla ayrıldığını ifade ettiler.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam