Erdoğan: Rüyaları hiçbir zaman gerçekleşmeyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Lozan polemiği'nin yaşandığı Atina'daki resmi temaslarını tamamladıktan sonra verdiği ve bugünkü ToVima gazetesinde yayınlanan demecinde, Lozan Antlaşması, azınlıklar, Türkiye-AB ilişkileri, FETÖ, mülteci sorunu, Suriye konusu ve kendisiyle ilgili soruları yanıtladı.

'Değişen koşullara adapte olmalıyız'

"Lozan Barış Antlaşması, Türkiye'nin Yunanistan ve bazı başka ülkelerle ilişkilerini belirleyen bir anlaşmadır. Türkiye, diğer tüm anlaşmalarda da olduğu gibi Lozan Antlaşması'na saygı göstermekte ve yükümlülüklerini yerine getirmektedir. Öte taraftan, ister ikili düzeyde, ister başka meselelerde, azınlıklardan başlayarak zaman zaman zorluklar, sorunlar ve yanlış uygulamalarla karşı karşıya kalıyoruz. Bugün, 94 yıl öncesi ile farklı şartlar, sorunlar ve çözüm metotları bulunmaktadır. Dönemin şartlarını iyi analiz etmeli ve değişen koşullara adapte olmalıyız. İyi niyet ve samiyet olursa aşılamayacak hiçbir sorun yoktur.

'Özel ortaklık ilişkisi senaryosunun hiçbir geçerliliği yok'

AB'ye tam üyelik stratejik hedefimiz olmaya devam etmektedir. 'Özel ortaklık ilişkisi' senaryosunun bizim için hiçbir geçerliliği yoktur. AB'nin çifte standartlarına rağmen, bizler üyelik için iyi niyet ve itina ile çalışmaya devam ediyoruz.

Yapıcı eleştiri, başlıkların açılmasını engellemekle değil tam aksine bu başlıkları (fasıllar) açmakla olur.

Azınlıklar

Batı Trakya Türk azınlığı, maalesef, milli kimliğinin tanınması, eğitim ve din hürriyeti ile ilgili sorunlarla karşı karşıyadır.

Bu sorunlar çözülüp, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin gündeminden çıkmalıdır.

Beklentilerimizi (Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis) Pavlopulos'a da (Yunanistan Başbakanı Aleksis) Çipras'a da anlattım.