Duygusal zeka konuşuldu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’nde KKTC Tanıtım Ofisi tarafından Psikoloji Bölümü’nün katkılarıyla “Öğrencilerin Duygusal Zeka Yönünden Gelişimleri” konulu panel düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oya Somer yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı rehber öğretmenler için düzenlenen “Öğrencilerin Duygusal Zeka Yönünden Gelişimleri” konulu panele Psikoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Nihan Tezer Yörük ve Yrd. Doç. Dr. Muazzez Merve Avcıoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Adalıer: UKÜ ailesi olarak KKTC’nin gelişmesine katkı sağlamaya devam ediyoruz

Panelin açış konuşmasını Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Adalıer yaptı. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi olarak Kuzey Kıbrıs’taki öğretmenlere ve toplumun her bireyine, dolayısıyla KKTC’nin her anlamda gelişmesine katkı sağlamaya devam ettiklerinin altını çizen Adalıer, bu konuda UKÜ ailesi olarak desteklerini hiçbir zaman esirgemediklerini vurguladı. Kuzey Kıbrıs içerisindeki liselerle yaptıkları birçok çalışmanın olduğunu aktaran Rektör Yardımcısı Adalıer, bu çalışmalardan bazılarını “Kariyer Günleri” ve “Atölye Çalışmaları” olarak sıralarken, bu gibi etkinliklerin öğrencilere meslek seçimleri konusunda da yardımcı olduğunu belirtti.

Yörük: Öğretmenlerin sabırlı tutumlarıyla problemlere kalıcı çözümler üretilebilir

Panelin ilk konuşmacısı Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihan Tezer Yörük, “Duygusal Zeka” kavramının tarihçesine değindi. Araştırmalara, duyguları ve duyguların önemini tanımlayan yazılara göre duygusal zeka kavramının milattan öncesine dayandığını dile getiren Yörük, bu kavramın 90’lı yıllarda daha net bir şekilde çerçeve içerisine oturtulduğunu aktardı. Öğrencilerin duygusal zeka gelişimlerinin önemine vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Yörük, rehber öğretmenlerin çeşitli uygulamalarla öğrencilerin duygusal zekalarını geliştirebileceklerini kaydetti. Söz konusu gelişim sürecinde öğrencinin inatçı, kavgacı ve sorunlu olabileceğinin altını çizen Öğretim Üyesi Yörük, rehber öğretmenlerin öğrenci karşısındaki sabırlı tutumlarıyla bu konunun üstesinden rahatça gelebileceklerini ve problemlere kalıcı çözümler üretilebileceğini ifade etti.

Avcıoğlu: Duygularını kontrol edemeyen bir çocuğun kriz çıkarma eğilimi daha fazla

Panelde konuşan Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muazzez Merve Avcıoğlu, öğrencinin duygusal zeka gelişiminin empati yapabilme gelişimiyle paralel olduğunu  dile getirdi. Avcıoğlu, öğrenciye karşı yıkıcı ve suçlayıcı değil, yapıcı ve yapıcılığa teşvik edici şekilde yaklaşılması gerektiğini vurguladı. Duygularını kontrol edemeyen bir çocuğun kriz çıkarma eğiliminin fazla olduğuna değinen Yrd. Doç. Dr. Avcıoğlu, bu konuda çocuğa düşünce ve duygu ayrımının öğretilmesinin faydasının büyük olacağının altını çizdi.