Diplomasız hemşirelik suç sayılacak!

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Ali Özgöçmen, Meclis’ten geçen Hemşireler ve Ebeler Birliği Yasası’nın onaylanıp yürürlüğe girmesi ile  alaylı oluklarını iddia eden sözde hemşirelerin önüne geçilmesinin sağlanacağını kaydetti.

Özgöçmen, herhangi bir eğitimi olmayan, kendilerini alaylı yetiştirdiklerini iddia eden, gözlem ve zamanla elde ettikleri deneyimlerle kendilerine hemşire sıfatı elde eden kişilerin ise yasa kapsamında suç işlemiş sayılacağına vurgu yaptı.

Özellikle diş kliniklerinde herhangi bir eğitimi, diploması olmayan ancak kendisini hemşire olarak lanse edenlerin kesinlikle kabul edilebilir bir tarafı olmadığına da dikkat çeken Özgöçmen, “Ya diplomanız vardır, bu mesleğin 4 yıl eğitimini almışsınızdır ve hemşiresinizdir ya da değilsinizdir” diye konuştu.

Özlem ÇİEMENDAL

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası’nın yıllardır üzerinde çalıştığı Hemşireler ve Ebeler Birliği Yasası’nın Meclis’ten geçtiğini dile getiren Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Ali Özgöçmen, yasanın onaylanıp yürürlüğe girmesi ile diplomasız ve eğitimsiz olmalarına karşın sağlık gibi ciddi bir sektörde hemşirelik mesleğini icra ettiklerini ve alaylı oluklarını iddia edenlerin önüne geçilmesinin sağlanacağını kaydetti.

“Yıllarca üzerinde çalıştığımız bir yasaydı”

Meslek eğitimini almış kişilerle, kendilerini alaylı yetişmiş olarak tanımlayanların birbirinden ayrılmasını da hedefleyen yasanın sendikanın yıllardır üzerinde çalıştığı bir yasa olduğunu söyleyen Ali Özgöçmen, “Bu yasa daha önceki sendika çalışan ve yöneticileri ve bizim de çalışmalarımızın oluşturduğu bir yasaydı. Sağlık Bakanlığı Alt Komitesi’ne kadar gönderilmiş olmasına rağmen, uzun yıllar orada unutulan, göz ardı edilen bir yasaydı. Sendikamız tekrar bunu gündeme getirip savaşarak, tekrar gündeme aldırarak, Meclis’te onaylanmasına katkı sağlamıştır. Bu yasanın hazırlanması ve onaylanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Gerçek hemşirelerle, gözlemleyerek hemşire olduğunu iddia edenler ayrılacak

Hemşireler ve Ebeler Birliği Yasası’nın mesleğin eğitimini almış kişiler ile kendilerini alaylı yetişmiş, görerek, gözlem yaparak bilgi sahibi olmuş olarak lanse eden aslında hemşire olmayan ancak kendilerini hemşire olarak adlandıran kişileri birbirinden ayırt edeceği yönü bakımından oldukça önemli olduğunu kaydetti.

“Hemşire ve ebelik mesleğinin bir dönüm noktasıdır”

Özgöçmen, “Ülkemizdeki hemşire ve ebelik mesleğinin bir dönüm noktası niteliği taşımaktadır bu yasa. Aldığımız hemşirelik eğitiminden ziyade, bir meslek örgütü olduğumuzun ispatıydı yasa, bunu da kanıtlamış olduk” şeklinde konuştu.

“Diplomasız ve birliğe üye olmadan mesleği icra edemeyecekler”

KKTC sınırları içerisinde hemşirelik ve ebelik diplomasına sahip olan herkesin üyeliğinin zorunlu olacağı ve üye olmayanların bu mesleği icra edemeyeceğinin yasa ile birlikte hayata geçeceğine vurgu yapan Özgöçmen, yasa ile birlikte diplomasız ve birliğe üye olmadan mesleği icra edenlerin de önüne geçileceğini savundu.

“Kendi içinde otokontrolü sağlayacak”

Kamu ve özelde diploma sahibi olan ve hemşirelik mesleğini icra edenlerin kabul edilen yasa ile birlikte bir çatı altında toplanacağının da altını çizen Özgöçmen, mesleğin kendi içerisindeki oto kontrolünü de bu vesile ile sağlama olanağı elde edeceğine değindi.

“Gözlemleyerek hemşire olduklarını iddia eden ve mesleği icra edenler suç işlemiş sayılacak”

Özgöçmen ayrıca, özel ve kamu hastanelerinde, diş kliniklerinde kendilerini hemşire olarak isimlendiren, ancak herhangi bir eğitimi olmayan, kendilerini alaylı yetiştirdiklerini iddia eden, gözlem ve zamanla elde ettikleri deneyimlerle kendilerine hemşire sıfatı elde eden kişilerin ise yasa kapsamında suç işlemiş sayılacağına vurgu yaptı.  

“En az ön lisans diplomasına sahip olmaları şart”

Özgöçmen, “Çeşitli kliniklerde gözlemleyerek veya deneyimleyerek, hemşirelik veya ebelik yaptıklarını iddia edenler veya ülkemiz şartlarında elindeki diplomaları yetersiz olanlar artık bu mesleği icra edemeyecekler. Ülkemizde artık bu mesleği icra edebilmeleri için en az ön lisans diplomalarına sahip olmaları zorunlu olacak” şeklinde konuştu.

“Sözde hemşirelik ve ebelik hizmeti verenler artık mesleği icra edemeyecek”

KKTC sınırları içerisinde elinde diploması olmayan, birliğe kaydını yaptırmayan ve yetersiz eğitim seviyesi olan sözde hemşirelik ve ebelik hizmeti verenlerin artık mesleği icra edemeyeceğine vurgu yapan Özgöçmen, bunun da topluma hizmet eden sağlık sektörünün kalitesinde artışa hizmet edeceğini söyledi. Özgöçmen, “Buna paralel olarak doğacak açıktan, mesleğe duyulan talebin artışı, vatandaşın kaliteli hizmet alışı, itibar ve özlük hakların gelişmesine fayda sağlayacaktır” dedi.

“Sürekli eğitim birimleri olacak, sağlık kalitesi artacak”

Birlik bünyesinde sürekli kurulacak olan eğitim birimlerinde eğitsel ve sözsel eğitimlerle birlikte, bilgi ve kalitenin artırılmasının da amaçlandığını ifade eden Özgöçmen, “Birlik bünyesinde sürekli devam edecek bu eğitim birimleri ile kalite ve bilgi birikimi de yükseltilmiş olacak. Bu da hizmette kaliteyi beraberinde getirecek” dedi.

“Sağlıkla uzaktan yakından alakası olmayanların sağlık sektöründe görev yapmaları tehlikeli”

Herhangi bir diploması ve mesleğe yönelik eğitimi olmayan, hemşirelik mesleğini icra ettiklerini iddia edenlerin, özel ve kamu hastanelerinde, diş kliniklerinde operasyonlara katılmaları ve bulunmalarının tehlikeli ve kabul edilebilir olmadığının da altını çizen Özgöçmen, “Bu tehlikeli olduğu kadar aynı zamanda da bir meslek hırsızlığıdır. Artık bunun önüne geçmek istiyoruz” dedi.

“Halk sağlığını tehlikeye atan durumlar, birliğe şikayet edilebilecek”

Hemşirelik mesleğine yönelik herhangi bir diploması olmayan, kendisini deneyimleyerek, alaylı yetişerek hemşire sıfatı altında tanıtanları veya kamu, özel hastanelerin yanı sıra diş kliniklerinde herhangi bir operasyona katılarak halk sağlığını tehlikeye atanların olaylarına şahit olarak rahatsızlık duyanların da yasa kapsamında birliğe şikayette bulunabileceği imkanın da doğacağına dikkat çeken Özgöçmen, “Vatandaşların şahit oldukları yanlışlıkları birliğe yapacakları şikayetleri kapsamında, değerlendirme yapılarak, konunun çözümü ve denetimi noktasında gerekirse yasa kapsamında cezai yaptırımlara gidilebilecektir” diye konuştu.

“Diplomaları olsa dahi birliğe kaydettirmeleri zorunlu olacak”

Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra mesleğe yönelik diploması olmayan ve kendini gözlemleyerek eğittiğini iddia ederek hemşirelik sıfatını kullananların yasaya göre suç işlemiş sayılacağının da altını çizen Özgöçmen, “Zira artık yasaya göre suç işlemiş sayılacaklar. Diploması olmadan ya da diploması olsa dahi birliğe başvurarak üye olmayanların mesleği icra etmeleri suç sayılacak” dedi.

“Özellikle diş kliniklerinde diploması, eğitimi olmadığı halde hemşire olduklarını iddia edenler kabul edilemez”

Özellikle diş kliniklerinde herhangi bir eğitimi, diploması olmayan ancak kendisini hemşire olarak lanse edenlerin kesinlikle kabul edilebilir bir tarafı olmadığına da dikkat çeken Özgöçmen, “Ya diplomanız vardır, bu mesleğin 4 yıl eğitimini almışsınızdır ve hemşiresinizdir ya da değilsinizdir. Ya da diş teknisyenliği dalında eğitim almışsınızdır. Bunun dışında bir tanım ve sıfat diş sektöründe kabul edilebilir olmadığı gibi doğru da değildir. Diş hekimi yardımcısıdır, yardım eder gibi imalar gerçeği yansıtmaz, gerçeğe de uygun değildir. Sağlıktan uzaktan yakından alakası olmayan, eğitimi de olmayan kişilerin hemşirelik yaptıklarını iddia etmeleri oldukça tehlikeli ve doğru değil” diye konuştu.     

“Sendika özlük hakları ararken, birlik meslek içerisindeki kaliteyi artıracak”

Birliğin kurulması ile birlikte Hemşireler ve Ebeler Sendikası’nın da faaliyetlerine destekli şekilde devam edeceği bilgisini veren Özgöçmen, sendikanın kapanacağına yönelik söylemlerin de doğruyu yansıtmadığını ifade etti. Birliğin mesleğin kendi içerisindeki oto kontrol ve denetimleri sağlayacak bir birim olacağını söyleyen Özgöçmen, sendikanın da önceden olduğu gibi sağlık çalışanlarının hak ve özlük hakları noktasındaki mücadelelerine devam edeceğinin altını çizdi.