Bitcoin yüzde 40 değer kaybetti

Son yılların en popüler ve kazançlı dijital para birimlerinden biri olan Bitcoin haziran zirvesinin ardından çok sert değer kaybetti ve yüzde 40 eridi. Yaşanan değer kaybında temel gerekçe olarak 1 Ağustos'ta gerçekleşeceği iddia edilen Bitcoin'in ikiye bölünme ihtimali gösteriliyor.

Dijital para birimi bitcoin hafta sonunda düşerek 2,000 doların altına geriledi. Haziran zirvesinden önemli miktarda uzaklaşan bitcoin ile birlikte birçok sanal para geniş çaplı satış dalgasında değer kaybetti.

Bitcoin, pazar günü 1,836 dolara kadar geriledi. Haber ve araştırma sitesi CoinDesk'e göre gün içi işlemlerde yüzde 8 gerileyen dijital para, 11 Haziran'da görülen 3,018 dolarlık zirvesinden yaklaşık yüzde 40 aşağıda bulunuyor.

Bitcoin neden değer kaybediyor?

Piyasalarda dolaşan iddialara göre, Bitcoin hacimlerindeki artış nedeniyle dijital para biriminin ikiye bölünecek. 1 Ağustos'ta gerçekleşmesi beklenen bölünme işlemi sonrasında zarar etmek istemeyen Bitcoin yatırımcıları hesaplarını boşaltıyor.

Resmi olarak açıklanmayan 1 Ağustos tarihi ve bölünme işleminin bir söylentiden ibaret olma ihtimali de bulunuyor. Eğer iddialar gerçek ise elince Bitcoin bulunan yatırımcılar, bölünme sonrasın iki para biriminden birisini tercih etmek durumunda kalacak.

Bitcoin'de sert dalgalanma bekleniyordu

Goldman Sachs, yılbaşından bu yana yüzde 156 oranında değeri artan sanal para Bitcoin'le ilgili tahminini açıkladı.

Goldman Sachs'ın temmuz ayının başında raporunu hazırladığı sırada yaklaşık 2 bin 600 dolar seviyesinden işlem gören Bitcoin, önce bir düşüş yaşacak ve değeri bin 857 dolara kadar gerileyecek.

Goldman Sachs analistleri, dijital para biriminin 3 bin 212 dolar ile 3 bin 915 dolar arası bir değere dönebileceğini söylüyor. Böyle bir durum için yüzde 110 kazanç öngörülürken, bu yükseliş için biraz sabırlı olunması gerektiği vurgulanıyor.

Çin ve Rusya izin verdi, Bitcoin patladı

Herhangi bir merkez bankasına bağlı olmayan ve matematiksel algoritmalar sonucu ortaya çıkartılabilen Bitcoin'inden dünya üzerinde 21 milyon adet var. Arzı sınırlı olması, talebi de güçlendiriyor.

Son dönemde ise şifreli dijital para biriminin Çin'de alım satımının serbest bırakılması, değerinde ciddi değişikliklere sebep oldu.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, Bitcoin'i yasaklayan tutumunu değiştirince, çok sayıda yatırımcı Bitcoin'e hücum etti.

Rusya'da da, Merkez Bankası'nın "Gerçek para birimi değil, resmi işlemlerde kullanılamaz" gerekçesiyle Bitcoin'i 2014'te yasaklamasından üç yıl, Dışişleri Bakanlığı'nın kripto para birimi kullananları hapis cezasıyla tehdit etmesinden bir yıl sonra sanal para birimiyle barış çubukları yakıldı.