Az Kalorili Yiyecekler

Kilomuzun aynı olarak kalması içinse bu ikisi arasında dengeyi kurabilmemiz lazım çünkü alınan kalori miktarı harcanandan fazla olmaya başladığında tartıda istemediğimiz rakamlarla karşı karşıya kalabiliriz.

Yemeklerinizi kendiniz hazırlıyorsanız aşağı yukarı her yemeğin kalorisini daha az yağ, daha az un ve daha az şeker kullanarak düşürebilirsiniz.

Tabii bir yemeğin kalorisinin düşük olması besleyici olmayacağı anlamına gelmiyor. Örneğin sebze yemekleri (az yağlı olmak koşuluyla) diğer yemeklere göre daha az kalorilidir ve aynı zamanda içerdiği vitamin ve minerallerle oldukça besleyicidir.

Az Kaloriyle Sağlıklı Beslenme

Düşük kalorili yiyecekler için bir genelleme yapacak olursak az şeker, az un, az yağ içeren besinler az kalori içerir diyebiliriz.

Ancak bu noktada şunu unutmamak lazım, yüksek kalori içeren gıdalar illa size kilo aldıracak diye bir kural yok.

Yani 300 gram bir balık filetosu 400-500 kalori olabilir ve bu ilk bakışta yüksek bir kalori olarak görünebilir. Ancak balıkta bol miktarda bulunan protein sizi uzun süre tok ve enerjik tutarak gün boyu alacağınız toplam kalori miktarını azaltmanıza yardımcı olabilir.

Besleyici ve Az Kalorili Yiyecekler

Şimdi oldukça az kalorili ve besleyici gıdalara bir göz atalım.

Roka: 1 kase roka (28 gram) sadece 7 kalori içerir. Düşük kalorili roka aynı zamanda mükemmel bir A vitamini, K vitamini, C vitamini, kalsiyum, fosfor, manganez, magnezyum, folat ve demir kaynağıdır.

Kuşkonmaz: 4 adet haşlanmış kuşkonmaz sapı 13 kalori içerir. Kuşkonmaz C vitamini, A vitamini, B6 vitamini, niasin, B6 vitamini, demir, magnezyum, potasyum bakımından oldukça zengindir.

Brokoli: 1 büyük kase brokoli (78 gram) 27 kalori içerir. Bu miktar brokoli günlük C vitamini ihtiyacının %84’ünü, A vitamini ihtiyacının %24’ünü, demir ihtiyacının %3’ünü ve kalsiyum ihtiyacının %3’ünü karşılar.

Tavuk Suyuna Çorba: Tavuk suyu (veya bulyonla) hazırlanmış 1 kase çorba yaklaşık 10 kaloridir. İyi bir öğün alternatifi olabilir ancak bulyon kullanırsanız sodyumu (tuzu) bir miktar yüksek olacaktır.

Brüksel Lahanası: 1 adet haşlanmış (tuzsuz) Brüksel lahanası 8 kaloridir. Brüksel lahanası C vitamini, A vitamini, K vitamini, potasyum, manganez, B6 vitamini ve folat açısından iyi bir kaynaktır.

Lahana: Yarım kase haşlanmış lahana 17 kaloridir. Aynı miktar lahana günlük C vitamini ihtiyacının %47’sini, kalsiyum ihtiyacının %4’ünü, B6 vitamini ihtiyacının %4’ünü, folat ihtiyacının %6’sını, fosfor ihtiyacının %2Sini karşılar.

Marul: 1 kase marul sadece 8 kaloridir. Yine 1 kase marul günlük C vitamini ihtiyacının %19’unu, A vitamini ihtiyacının %82’sini, demir ihtiyacının %3’ünü ve kalsiyum ihtiyacının %2’sini karşılar.

Karnabahar: C, K, B6 vitaminleri ile magnezyum, fosfor potasyum mineralleri bakımından zengin olan karnabaharın 100 gramı 25 kaloridir.