Anastasiadis AB zirvesinde

Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık'ın AB'den çekilme görüşmelerine ilişkin esasları/ana hatları belirleyecek olan Avrupa Konseyi toplantısına katılmak üzere günü Brüksel'de olacak.

Birleşik Krallık’ın, mart ayı sonlarında Birlik’ten ayrılmayı düzenleyen AB Antlaşması’nın 50. Maddesinin yürürlüğe girmesi başvurusundan sonra görüşmelerin iki yıla kadar sürmesi planlanıyor. 27 devlet veya hükümet başkanının onaylaması gereken kurallar, eski AB Komisyon üyesi Michel Barnier'in başkanlığını yaptığı AB müzakerelerine ilişkin ilkeleri oluşturacak. 

Aşamalı yaklaşım çağrısı

AB liderlerine yaptığı davette AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "aşamalı bir yaklaşım çağrısında” bulunarak ” aşamalı bir yaklaşım Birleşik Krallık’ın, AB ile gelecekteki ilişkileriyle ilgili olarak, çekilmesine bağlı  ana konularda yeterli ilerleme sağlanana kadar,  Birleşik Krallık ile gelecekteki ilişkilerimizi görüşmeyeceğiz” dedi.

 Tusk, bu, "yalnızca taktik meselesi değil, aynı zamanda sınırlı zaman diliminde müzakereleri sonuçlandırmamız gerektiği için mümkün olan tek yaklaşımdır" ifadesine yer vererek, "başka bir deyişle, geleceğimizi tartışmadan önce, öncelikle geçmişimizi halletmeliyiz " dedi.