Alevilere hakaret etmekle suçlanan din öğretmeninin yargılanmasına başlandı

Alevilere hakaret etmekle suçlanan din öğretmeninin yargılanmasına başlandı - Bursa’da, derste Alevilere hakaret etmekle suçlanan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni M.C.’nin yargılanmasına Bursa 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı.

Bursa’nın Osmangazi ilçesindeki Hürriyet Anadolu Lisesi'nde ders sırasında öğrencilere “Alevilerin gittikleri yol yol değil, çocuğu Alevi ailelerde çocuğun babasının kimden olduğu belli değildir, bir kız ile erkek çocuğunun yan yana bulunması zinadır” gibi sözler söylediği belirtilen kadın din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni M.C.'nin yargılanmasına Bursa 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

ÖĞRETMEN DURUŞMAYA KATILMADI

Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Kemal Özgür Yetkin'in geçen kasım ayındaki ihbarı üzerine, ‘Halkın bir kesimini sosyal sınıf din mezhep cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama’ suçlamasıyla hakkında iddianame düzenlenen ve Bursa’nın Karacabey ilçesinde görevlendirilen öğretmen M.C., duruşmaya katılmadı.

1 YILA KADAR HAPİS TALEBİ

Duruşmada hazır bulunan müştekiler Serkan Gizir ve Yazgülü Gizir'i, Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Kemal Özgür Yetkin temsil temsil etti. Duruşmada, öğretmenin, mezhepsel ayrım gözeterek üzerine atılı suçu işlediğinin anlaşıldığı belirtilerek, Türk Ceza Kanunu'nun 216/2 maddesi gereğince 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talebini içeren iddianame kabul edildi.

“KIZIM EVE AĞLAYARAK GELDİ”

Müştekilerden Serkan Gizir, duruşmada verdiği ifadede, “Kızım Hürriyet Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisidir. Kızım bir süredir din kültürü öğretmeni M.C.’in farklı söylemleri olduğunu bize söylüyordu. ‘Bir kız ve bir erkek çocuğu ders dışında konuşursa zina yapmış sayılır. Alevilerin gittiği yolun yanlış olduğunu düşünüyorum' şeklindeki sözlerini bize söyledi. Yaklaşık bir hafta sonra ise kızım eve ağlamaklı geldi. Bu sefer de öğretmenin ‘Alevilerin sapkın düşünceli kişiler’ olduğunu iddia eden sözler söylediğini bize iletti. Biz de bunun üzerine müdür ile iletişime geçtik. Yine sanık, sınıf ortamında aynı konuyu anlatırken ‘Kimin çocuğunun kimden olduğu belli değil' şeklinde söz söylemiş. Ancak ben bunları, kızımın anlatımlarından biliyorum” dedi.

SAVUNMASININ MAHKEMEDE ALINMASI TALEP EDİLDİ

Av. Kemal Özgün Yetkin, sanığın atılı suçu tüm unsurları ile işlediğini, ayrıca savunmasının Karacabey’de alınmasının doğrudanlık ilkesine aykırı olduğunu söyledi ve sanığın savunmasının asıl mahkemesinde alınmasını talep etti.

“NEFRET SUÇU KAPSAMINDADIR”

Bursa Barosu Vekilli Av. Aslı Evke Yetkin de, Avukatlık Kanunu gereği müştekilerin başvurusu üzerine ihbarda bulunduklarını söyledi ve “Söz konusu suç nefret suçu kapsamındadır. Kişinin eğitici olması, suçun sınıf ortamında işlenmiş olması, toplumda infial uyandırmış olması dikkate alınarak, suçtan zarar gören kavramının da Yargıtay kararlarında belirtildiği üzere geniş bir şekilde yorumlanarak Bursa Barosu'nun da suçtan zarar gördüğü ortadadır. Sanıktan şikayetçiyiz, davaya katılmak istiyoruz” diye beyanda bulundu.

CEZALANDIRILMASI TALEP EDİLDİ

Av. Eser Cem Kara da Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu adına davaya katılma talebinde bulunduklarını, sanığın yapmış olduğu eylem ile halkın bir kesimini din mezhep olarak ayırarak, ayrımcılık ve nefret suçu işlediğini belirtti ve sanığın cezalandırılmasını talep etti.

Tanık öğrencilerin de ifadesini alan hakim, katılma taleplerini bir sonraki celse değerlendirmek üzere duruşmayı 26 Ekim 2023 tarihine erteledi.