“Akıl hastalıklarına neden olabilir”

GAÜ Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doçent Dr. Aysın Sınal, KKTC’de son zamanlarda gündemden düşmeyen hintkeneviri konusunu Yeni Bakış’a değerlendirdi. Cannabis KKTC’deki adıyla da Gannavuri diye tabir edilen hintkenevirinin uyuşturucu olduğuna dikkat çeken Sınal, Dalından alınıp içilirse ve bilhassa çok küçük yaşlarda içilmeye başlanırsa bu çok tehlikeli sonuçlar doğurur ve birçok akıl hastalıklarına yol açabilir” dedi.

Hint kenevirinin serbest bırakılmasıyla ilgili ülkelerdeki kullanım oranının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Sınal, “Hint kenevirinin serbest bırakılması noktasında önemli olan her şeyden önce istatistik yapılması ve kullanıcı oranının tespit edilmesi gerekir. Oranı düşük olan ülkelerde serbest bırakılması yanlış neticeler doğurabilir” diye konuştu.

Sınal, “Oran çok düşükse ve hintkeneviri serbest kaldıktan sonra hintkenevirine karşı istek artarsa ve oran çok yükselirse bu kötü neticeler doğurabilir. Her ne kadar hintkeneviri diğerlerine göre daha az zararlıysa da bir uyuşturucu olduğunu unutmamak gerekir” ifadelerini kullandı.

Eniz ORAKCIOĞLU

Son günlerde “Anonimus Hareketi” ve “Gannavuriye Özgürlük İnisiyatifi”, Hint keneviri (Cannabis) üretim ve tüketimi yasağının kaldırılması için verdiği mücadele ve basına yansıyan haberlerden sonra halk arasında da bu konuda sesler yükselmeye başladı. Bu konuya bir yorum da GAÜ Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doçent Dr. Aysın Sınal’dan geldi. Yeni Bakış’a konuşan Sınal, hint kenevirinin serbest bırakılmasının kullanımın az olmasından dolayı, serbesiyetle artabileceğinin altını çizdi.

“Akıl hastalıklarına yol açabilir”

GAÜ Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doçent Dr. Aysın Sınal, Hint kenevirinin (Cannabis/Gannavuri) uyuşturucu olduğunun altını çizerek ve bu bitkinin bir çok hastalığa iyi geldiği ile ilgili görüşlere de cevap vererek “Kanser dahil bir çok hastalığa iyi geldiğini söylerken bunu iyice açıklamak gerekiyor” dedi. “Hint keneviri laboratuvarda arındırıldıktan sonra yağı elde edilip tıp alanında kullanılabilir” diyen Sınal, “Fakat dalından alınıp içilirse ve bilhassa çok küçük yaşlarda içilmeye başlanırsa bu çok tehlikeli sonuçlar doğurur ve birçok akıl hastalıklarına yol açabilir” şeklinde konuştu.

“Yetişkinlerde ciddi bir rahatsızlığı yaratmıyor”

Sınal, sözlerine örnek vererek devam etti; “2015'de Bristol'da yapılan bir araştırmada 20 bin 000 kullanıcıda sadece bir tanesinde psikotik rahatsızlık bulguları gözetlenmiştir. Bu da Hint kenevirinin yetişkinlerde ciddi bir akıl rahatsızlığı yaratmadığını ayrıca başka bir araştırmada akciğer kanseri veya başka bir tür kansere yol açmadığı kesinleşmiştir.”

“Kullanıcı oranı ve istatistikler önemli”

Hint kenevirinin serbest bırakılmasıyla ilgili ülkelerdeki kullanım oranının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Sınal, “Hint kenevirinin serbest bırakılması noktasında önemli olan her şeyden önce istatistik yapılması ve kullanıcı oranının tespit edilmesi gerekir. Oranı düşük olan ülkelerde serbest bırakılması yanlış neticeler doğurabilir. Örnek verecek olursak, eğer kullanıcı oranı yüzde 6 civarındaysa ve serbest bırakıldıktan sonra bu oran yüzde 20'lere çıkarsa bu hiç de iyi bir netice olmayacaktır” dedi.

“Hint daha az zararlıysa da uyuşturucu olduğunu unutmamak gerekir”

Bu bitkinin kullanımının serbest bırakılmasıyla ilgili Avukat Sayın Barış Mamalı bir iddia ortaya atarak, eğer kullanım serbest bırakılırsa kokain, eroin, extacy ve bonzai gibi uyuşturucu kullanımlarının azalacağını söylemişti. Bu konuya da yorum getiren Sınal, sözlerine şu şekilde devam etti; “Sayın Avukat Barış Mamalının iddiasının doğru olup olmadığını öğrenmek için ülke genelinde diğer uyuşturucularında kullanım oranını bilmek ve iyice değerlendirmek gerekir. Çünkü oran çok düşükse ve hint keneviri serbest kaldıktan sonra hint kenevirine karşı istek artarsa ve oran çok yükselirse bu kötü neticeler doğurabilir. Her ne kadar hint keneviri diğerlerine göre daha az zararlıysa da bir uyuşturucu olduğunu unutmamak gerekir. Devlet kontrolünde olursa en azından kullanıcı ve satıcı ayırt edilmiş olacak ve kullanıcılar eğer tercih ederlerse terapi seçeneğini de kullanabilecekler.” 

“Kullanım oranı artabilir”

Uyuşturucu kullanıcı oranının verilerle ne kadar olduğunun hesaplanması gerektiğini söyleyen Sınal, “Bunu ülke nüfusu ile orantılı olarak hesaplamak gerekir. Bildiğim kadarıyla şu an ülkemizde oran yüzde 6-7'lerdedir. Eğer serbest bırakılırsa bu oran çok daha yükselebilir. Başka ülkelerde serbest bırakılma nedenleri başında kullanıcı oranının serbest bırakılmadan önce çok yüksek olmasıdır. Ayrıca diğer uyuşturucu oranlarının da yüksek olmasıdır. Hollanda bunlardan biridir” diye konuştu.

“ilkokullarda oran yüzde 1”

Ülkemizdeki gençlerin sıkışmış ve birçok şeyden mahrum bırakılmış durumda olduğunu söyleyen Sınal, “Bir arayış içerisinde ve uyuşturucuyu bir çıkış kapısı veya geçici mutluluk yakalamak ümidiyle deniyorlar ve farkına varmadan kendilerini çıkmazda buluyorlar. Ülkemizde düşük olmasına rağmen bu oran ilkokullarda yüzde bir olarak söyleniyor bu dahi korkutucu bir boyut. Ailelerin ve çocukların eğitilmesi ve devletin bir an önce planlandığı gibi okullarda uyuşturucu müfredatının hayata geçirilmesi gerekir. Ayrıca devlet, kontrollü dağıtımı da değerlendirip kullanıcıları zehir tacirlerinin elinden kurtarması gerekir” dedi.