2 üs her krizde hatırlanıyor iktidar hiç bir adım atmıyor

2 üs her krizde hatırlanıyor iktidar hiç bir adım atmıyor - İncirlik 1954’te, Kürecik 2012’de açıldı. Erdoğan bile “Gerekiyorsa kapatırız” dedi ama ikisi de hâlâ faal.

İsrail-Filistin arasındaki gerilim, ülkemizde bulunan ABD'nin kullandığı İncirlik ve Kürecik üslerini tartışmaya açtı. Adana'daki İncirlik Hava Üssü 1954 yılında faaliyete geçirildi. ABD ve Türk Hava Kuvvetleri'nin yanı sıra İngiltere tarafından da kullanılıyor. Avrupa'da taktik nükleer silahlar bulunduran 6 NATO üssünden biri. Yaklaşık 2 bin 500 ABD askeri bulunuyor. Almanya ve Hollanda gibi bazı NATO üyelerinin de askerleri görev yapıyor. Almanya'nın 200'den fazla askeri var.

“NATO füze savunma sisteminin en önemli unsuru” olarak gösterilen Kürecik Radar Üssü ise Malatya'nın Akçadağ ilçesine. 2012'da ABD tarafından faaliyete geçirilen tesisin komuta ve kontrolü, NATO tarafından Almanya'daki Ramstein Üssü'nden yürütülüyor. Uzmanlara göre Kürecik, İran'ın yanı sıra Kafkaslar ve Rusya'yı görüş alanı içinde tutuyor. İstasyonda yaklaşık 50 ABD askeri var.

Kürecik 11 yıldır çalışıyor.

HER GERİLİMDE GÜNDEMDE

Türkiye ile ABD arasında gerilim oldukça iki üssün de kapatılması gündeme geliyor. Örneğin ABD'de senatosundan 1915 olaylarını ‘Ermeni Soykırımı' olarak tanımlayan karar geçince Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yeri geldiğinde otururuz, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'e de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız” dedi. Ancak bugüne kadar iki üssün de kapatılması konusunda bir girişim olmadı.